Ontwerpprincipes van een klimaatwoning

Geplaatst in Huis van Overvloed

Het Huis van Overvloed introduceert een aantal specifieke ideeën en ontwerp-strategieën. Gezamenlijk vormen zij de principes voor een klimaatwoning:

1) Maximaliseer het geveloppervlak. In de huidige woningbouw is het gangbaar om zo min mogelijk gevel te maken. Deze dient zo dik mogelijk te zijn, door toepassing van isolatiemateriaal, voor een zo gering mogelijk transmissieverlies. Het vergroten van de gevel kent daarentegen een ander principe. Met veel gevel is de ontvangst van energie optimaal en de woning energie-positief; er komt meer energie binnen dan er uit gaat.

2) Geef het huis verschillende klimaatzones en zorg voor uitwisseling (flow) tussen de klimaten. Koelen en verwarmen gebeurd zoveel mogelijk via natuurlijke principes. De stapeling van thermische lagen – koud beneden en warm boven bepalen het gebruik van de woning.

3) Zorg voor evenredigheid tussen binnen- en buitenruimte. Oriënteer de woning met een buitenruimte aan de zijkant en  maak verdiepingen in de buitenruimte. Door deze oriëntatie van de woning is het ook mogelijk gebruik te maken van de onderdruk die ontstaat door trek van de wind. Deze luchtbeweging kan helpen bij het koelen van het binnenklimaat.

4) Verleng de gebruiksduur van de (energie)stromen en maak deze zoveel mogelijk circulair.